به گزارش تحریریه، پس از سال ها انتشار اخبار مربوط به پروژه سدسازی های ترکیه که با تامین مالی سنگین نهادهای مالی غربی با تایید بانک جهانی آغاز شده و نهادهای مدنی ایرانی و ترکیه ای علیه آن موضع گیری کرده و دست به افشاگری زده بودند، امیرعبداللهیان و وزارت خارجه که دقیقا مشخص نیست به چه کاری مشغول است، از خواب بیدار شده و موضع گیری هایی ساختگی در این باره اتخاذ کردند که سرشار از تناقض و سرهم بندی سازی است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر پرابهام وزارت امور خارجه به خودی خود از سکوت خارج نشد و پس از بازخواست مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس و در پاسخ به سوال جلال محمودزاده درباره علت عدم انجام اقدامات لازم در خصوص سدسازیهای بیرویه ترکیه بر روی رودخانه دجله و ارس گفت:
- برای جمهوری اسلامی ایران قابل قبول نیست که کشور دوست و همسایه ما ترکیه اقداماتی در حوزه سد سازی انجام دهد که شرایط زیست محیطی منطقه را دچار اشکال کرده و مشکلاتی را برای مردم ما و منطقه ایجاد کند و از سویی دیگر بر روی میزان ورودی آب به کشور ما تاثیر منفی بگذارد.
- در ۸ ماه گذشته حداقل دو بار به صورت حضوری و چندین بار در تماس تلفنی این موضوع را از وزیر امور خارجه ترکیه پیگیری کردم. اگرچه هیچ قرارداد دو جانبهای بین تهران و آنکارا در زمینه همکاریهای آب وجود نداشت در طول چهار ماه گذشته با رایزنیهای صورت گرفته قرار است کمیته مشترک آبی بین دو کشور تشکیل شود.
- در پاسخ به پیگیریهای ما، ترکیه تاکید دارد که سد سازیها در مناطق کوهستانی بوده و صرفا برای استفاده برق آبی است، اما ما جلساتی را در وزارت نیرو با کارشناسان داشتیم و ابهامات زیاد و جدی برای ما وجود دارد.
- به گفته کارشناسان مخازنی که برای استفاده برق آبی ایجاد میشود نیاز نیست که خیلی بزرگ و عمیق باشد. صرفا باید مقداری آب جمع شده تا بتواند توربینها را به حرکت در آورد. ما این ابهامات را به وزیر امور خارجه ترکیه انتقال دادیم و آنها در پاسخ گفتند ما هیچ نیازی به این آب نداریم و در زمستان آن را ذخیره کرده و تابستان آن را رهاسازی میکنیم.
- برای اولین بار در طول تاریخ در طول چهار ماه گذشته گامهای لازم برای تشکیل کمیته مشترک آبی بین ایران و ترکیه برداشته شده است و در سه ماه گذشته هیاتی از وزارت خارجه و وزارت نیرو به ترکیه رفتند و قرار است به زودی هیات ترکیهای به تهران بیایند.
- از نظر فنی و حقوقی همچنان ابهاماتی وجود دارد که ما آن را با جدیت دنبال خواهیم کرد. از مجلس شورای اسلامی نیز انتظار داریم از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی استفاده کرده و به کمک ما که دستگاه اجرایی هستیم بیاید. تشکیل این کمیته آبی میتواند مانع انجام اقداماتی شود که به کشاورزی و محیط زیست کشور و منطقه آسیب وارد کند.
مرور سطحی و نه حتی عمیق صحبت های امیرعبداللهیان نشان می دهد که وزارت خارجه به سندورم کارنابلدی درونی مبتلا شده و فاقد درک های حداقلی از واقعیت های میدانی است. اینکه شخصی در مقام وزیر می گوید چون سدها در مناطق کوهستانی ساخته شده پس خیلی مهم نیست! زبان شنونده را بند می آورد. مگر می توان در بیابان هم سد ساخت؟ در کدام کشور در غیر از کوهستان سد ساخته می شود؟
ظرفیت آبگیری سدهای ترکیه مشخص و از تمام سدهای مخرب و زیانبار ایران بیشتر است، جدی گرفتن این ادعای مضحک مقام های ترکیه ای مبنی بر اینکه آب را در زمستان جمع می کنیم و در تابستان رهاسازی می کنیم، و باور کردن آن از وزیر خارجه بی تجربه ایران حیرت آور است. این استدلال مانند استدلال های عجیب وزارت نیرو است که نابود شدن اکوسیستم ایران را با سود پیمانکاران سدساز و انتقال دهنده آب معاوضه کرده است! و مدام تکرار می کند که باید آب را از این سوی کشور به آن سوی دیگر؛ منظور استان های مرکزی برای خنک کردن کاشی، فولاد و پتروشیمی است، کشانید.
تاکید امیرعبدللهیان بر استفاده از ظرفیت پارلمانی به این معنی است که نهاد رسمی و متولی، جا خالی داده و انتظار دارد مجلس که فاقد هرگونه ابزار واقعی است، وارد میدان شود و جلوی ترکیه را بگیرد.
پایان/
نظر شما